ARVINDUS

Svadeva

Tulsi

TULSI

Algemeen

Tulsi (Ocimum sanctum) is een plant uit de Lamiaceae familie die inheems is in India. In het Hindoeïsme wordt tulsi als één van de heiligste planten beschouwd en vereerd als incarnatie van de Hindoegod Vishnoe. Tulsi vitaliseert, reinigt de aura, opent het hart, schenkt liefde en devotie en ontwikkelt het gewaarzijn.

Namen

Tulsi kent in verschillende talen de volgende namen:

Ayurveda

Tulsi groeit in een gebied waar al eeuwenlang ayurveda, de Hindoeïstische geneeskunde, wordt gepractiseerd. Het mag dan ook geen wonder heten dat tulsi in de ayurveda in gebruik is. Hieronder volgt een algemeen overzicht van de eigenschappen van tulsi vanuit ayurvedisch perspectief.

Herbologie

Tulsi groeit in het wild exclusief in Zuid-Azië en heeft daarom geen traditionele plaats in de Westerse herbologie. Echter door de toegenomen algemene verkrijgbaarheid van tulsi is deze plant ook steeds meer deel uit gaan maken van de herbologie. Hieronder volgt een overzicht van eigenschappen zoals bevonden in de Westerse herbologie.

Gebruik

Tulsi essentiële olie kan aromatisch gebruikt worden, in bad, voor massage en als parfum. Raadpleeg voor gebruik de paragraaf 'Bijwerkingen' en bij twijfel een arts of therapeut.

Bijwerkingen

Gebruik van akkermunt essentiële olie op de manieren zoals beschreven onder de paragraaf 'Gebruik' wordt veilig geacht. Voor de volledigheid kunnen de volgende aandachtspunten echter genoemd worden. Raadpleeg bij twijfel een arts of therapeut.

Samenstelling

Tulsi essentiële olie heeft in zijn algemeenheid een samenstelling als volgt:

Bibliografie
  • James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs, CRC Press, Boca Raton / et alibi, 2002.
  • Klaus K. Klostermaier, A Survey of Hinduism, State University of New York Press, Albany, 1994.
  • Vasant Lad en David Frawley, Ayurveda en Kruiden, Uitleg en gebruik van ruim 250 kruiden voor Ayurvedisch genezen, Schors, Amsterdam 1994.
  • Swami Sadashiva Tirtha, The Āyurveda Encyclopedia, Natural Secrets to Healing, Prevention and Longevity, Ayurveda Holistic Center Press, Bayville, 2005.
  • Robert Tisserand, Rodney Young, Essential Oils Safety, A Guide for Health Care Professionals, Churchill Livingstone Elsevier, Edinburgh / et alibi, 2014.