ARVINDUS

Svadeva

Akkermunt

AKKERMUNT

Algemeen

Akkermunt (Mentha arvensis) is een plant uit de Lamiaceae familie die wordt gevonden in de gematigde klimaten van Eurazië. Het gebruik van akkermunt is wijd verbreid. Akkermunt zuivert de lucht en ademhaling, verkoelt vurige aandoeningen en verzacht pijnen..

Namen

Akkermunt kent in verschillende talen de volgende namen:

Ayurveda

Akkermunt groeit in een gebied waar al eeuwenlang ayurveda, de Hindoeïstische geneeskunde, wordt gepraktiseerd. Het mag dan ook geen wonder heten dat akkermunt in de ayurveda in gebruik is. Hieronder volgt een algemeen overzicht van de eigenschappen van akkermunt vanuit ayurvedisch perspectief.

Herbologie

Akkermunt is inheems in Europa en heeft daarom een traditionele plaats in de Westerse herbologie. Hieronder volgt een overzicht van eigenschappen.

Agni Yoga

In de Agni Yoga leer van Helena Roerich vinden we verwijzingen naar pepermunt (Mentha × piperita) in het bijzonder maar ook naar munt (Mentha) in zijn algemeenheid (waaronder dus ook akkermunt valt).

Gebruik

Akkermunt essentiële olie kan aromatisch gebruikt worden, in bad, voor massage en als parfum. Raadpleeg voor gebruik de paragraaf 'Bijwerkingen' en bij twijfel een arts of therapeut.

Bijwerkingen

Gebruik van akkermunt essentiële olie op de manieren zoals beschreven onder de paragraaf 'Gebruik' wordt veilig geacht. Voor de volledigheid kunnen de volgende aandachtspunten echter genoemd worden. Raadpleeg bij twijfel een arts of therapeut.

Samenstelling

Akkermunt essentiële olie heeft in zijn algemeenheid een samenstelling als volgt:

Bibliografie
  • James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs, CRC Press, Boca Raton / et alibi, 2002.
  • Vasant Lad en David Frawley, Ayurveda en Kruiden, Uitleg en gebruik van ruim 250 kruiden voor Ayurvedisch genezen, Schors, Amsterdam 1994.
  • Helena Roerich, Agni Yoga, Agni Yoga Society, New York, 1997.
  • Helena Roerich, Fiery World, Book II, Agni Yoga Society, New York, 1978.
  • Helena Roerich, Letters of Helena Roerich, Volume I, 1929-1938, Agni Yoga Society, New York, 1979.
  • Helena Roerich, Letters of Helena Roerich, Volume II, 1935-1939, Agni Yoga Society, New York, 1981.
  • Swami Sadashiva Tirtha, The Āyurveda Encyclopedia, Natural Secrets to Healing, Prevention and Longevity, Ayurveda Holistic Center Press, Bayville, 2005.
  • Robert Tisserand, Rodney Young, Essential Oils Safety, A Guide for Health Care Professionals, Churchill Livingstone Elsevier, Edinburgh / et alibi, 2014.