ARVINDUS

Svadeva

Deodarceder

DEODARCEDER

Algemeen

Deodarceder (Cedrus Deodara) is een boom uit de Pinaceae familie die wordt gevonden in het Noorden van de Himalaya. In vele culturen is de boom altijd bijzonder gewaardeerd geweest vanwege zijn eigenschappen en geur. Deodarceder schenkt leven en zuivert op verschillende niveaus.

Namen

Deodarceder kent in verschillende talen de volgende namen:

Ayurveda

Deodarceder groeit in een gebied waar al eeuwenlang ayurveda, de Hindoeïstische geneeskunde, wordt gepractiseerd. Het mag dan ook geen wonder heten dat deodarceder in de ayurveda in gebruik is. Hieronder volgt een algemeen overzicht van de eigenschappen van deodarceder vanuit ayurvedisch perspectief.

Herbologie

Deodarceder groeit in het wild exclusief in de Himalaya's en heeft daarom geen traditionele plaats in de Westerse herbologie. Echter door de toegenomen algemene verkrijgbaarheid van deodarceder is deze plant ook steeds meer deel uit gaan maken van de herbologie. Hieronder volgt een overzicht van eigenschappen zoals bevonden in de Westerse herbologie.

Agni Yoga

Deodarceder wordt geadviseerd in de Agni Yoga leringen van Helena Roerich.

Gebruik

Deodarceder essentiële olie kan aromatisch gebruikt worden, in bad, voor massage en als parfum. Raadpleeg voor gebruik de paragraaf 'Bijwerkingen' en bij twijfel een arts of therapeut.

Bijwerkingen

Gebruik van akkermunt essentiële olie op de manieren zoals beschreven onder de paragraaf 'Gebruik' wordt veilig geacht. Voor de volledigheid kunnen de volgende aandachtspunten echter genoemd worden. Raadpleeg bij twijfel een arts of therapeut.

Samenstelling

Deodar essentiële olie heeft in zijn algemeenheid een samenstelling als volgt:

Bibliografie
 • James A. Duke, Handbook of Medicinal Herbs, CRC Press, Boca Raton / et alibi, 2002.
 • Vasant Lad en David Frawley, Ayurveda en Kruiden, Uitleg en gebruik van ruim 250 kruiden voor Ayurvedisch genezen, Schors, Amsterdam 1994.
 • Helena Roerich, Agni Yoga, Agni Yoga Society, New York, 1997.
 • Helena Roerich, Fiery World, Book I, Agni Yoga Society, New York, 1969.
 • Helena Roerich, Fiery World, Book II, Agni Yoga Society, New York, 1978.
 • Helena Roerich, Heart, Agni Yoga Society, New York, 1982.
 • Helena Roerich, Leaves from Morya's Garden, Book Two, Illumination, Agni Yoga Society, New York, 1952.
 • Helena Roerich, Letters of Helena Roerich, Volume I, 1929-1938, Agni Yoga Society, New York, 1979.
 • Helena Roerich, New Era Community, Agni Yoga Society, New York, 1951.
 • Swami Sadashiva Tirtha, The Āyurveda Encyclopedia, Natural Secrets to Healing, Prevention and Longevity, Ayurveda Holistic Center Press, Bayville, 2005.
 • Robert Tisserand, Rodney Young, Essential Oils Safety, A Guide for Health Care Professionals, Churchill Livingstone Elsevier, Edinburgh / et alibi, 2014.