Arvindus

Dagboek van de eeuwigheid

Problemen in de levensstroom

  • Titel: Dagboek van de eeuwigheid, Problemen in de levensstroom.
  • Auteur: Arvindus.
  • Uitgever: Arvindus.
  • Auteursrecht: Arvindus, 2021, alle rechten voorbehouden.
  • Index: 202103021.
  • Editie: html, tweede editie.

Inhoud

Helmond, 02 maart 2021

Gisterenochtend werd er proefgelezen tot aan de lunch. Hoewel die lunch met aardappelen, aubergine en spinazie smakelijk was ging veel van de aandacht nog steeds naar een onderwerp waarover die ochtend werd gelezen, namelijk over problemen in het leven. Dit onderwerp werd verbonden aan een ander onderwerp waarover de auteurs vaak publiceerden, namelijk de stroom van het leven.

De aandacht richtend op het thema van de stroom van het leven kwamen uit de herinneringen beelden naar voren van onder andere het waterstroompje dat door het dorpje stroomde waar werd opgegroeid en dat een kilometer verder uitmondde in een grotere stroom. Dat waterstroompje, klein en ondiep als het was, stroomde niet overal gelijkmatig. Dit werd vooral duidelijk wanneer een blad in het stroompje werd gelegd dat in fantasie dan veranderde in een boot. Op sommige plekken stroomde het water kalm en bijna onzichtbaar door en op andere plekken werd er onrustig versneld. Dit laatste was het geval waar er stenen of takken in de stroom lagen. Soms waren deze stroomobstakels dusdanig gevormd en geplaatst dat ze delen van de stroom naar kleine inhammen leidden waar het water dan stil viel of hooguit kon rondcirkelen. Die laatste plekken betekenden meestal het einde van de gefantaseerde boottocht, net als wanneer het blad hoewel in een stroomversnelling toch bleef haken aan zo'n obstakel.

Nu werd ooit een probleem etymosofisch gecontempleerd als zijnde een obstakel, en wellicht speelde dit op de niet waargenomen achtergrond van het bewustzijn mee toen de obstakels in de waterstroom beschouwd gingen worden als problemen in de levensstroom. Want die analogie leek goed te passen. Er zijn periodes waar het leven kalm en rustig voort kabbelt. Waar er echter significante problemen als obstakels in die levensstroom tegengekomen worden kan er een grote onrust ontstaan. In die onrust kan de mens aan die problemen blijven haken en de problemen kunnen hem zelfs naar een zijspoor leiden waar hij stil komt te vallen of cirkeltjes blijft draaien. Wie echter in al die onrust voorbij de problemen weet te geraken zal een grote versnelling in zijn leven meemaken. Zoals obstakels in een waterstroom het uitmonden van een blad in een grotere waterstroom kunnen bespoedigen, zo kunnen problemen het uitmonden van het menselijk leven in een groter leven bespoedigen.

Inmiddels was niet alleen de beschouwing maar ook de lunch genuttigd en werd er voldaan afgesloten.